søndag 2. februar 2020

Primula og litt småtteri


Jeg var på et interessant og koselig foredrag med Joakim, i Skedsmo hagelag, på onsdag. Jeg ble den heldige vinner at disse 3 flotte primulaene og en eske hjerte melkesjokolade💓 Da primulaer ikke blir så gamle i min ganske varme stue, har jeg satt dem under vekstbelysning i den kjølige kjelleren. Her tror jeg det er ca 14-15 grader. Til våren håper jeg å plante dem ut.

Joakim snakket blant annet om overvintring av engletrompet (brugsmania) og tåre (fuksia). Brugsmaniaen beskjærer han minst mulig, men røttene kutter han så pass mye at rotklumpen får plass i en plastpose. Innmaten på bleier, som holder godt på fuktigheten, er fint å bruke rundt rotklumpen. Det samme er visst supert å bruke i blomsterkasser/potter også.  Engletrompetene lagrer han i kjelleren på skrått. På denne måten tar de mye mindre plass.

På store fuksiaplanter bruker han sag og sager av det meste av røttene.  Selve planten beskjærer han ikke og han fjerner heller ikke bladene. Disse plantene oppbevares også kjølig. 

Joakim bruker blåkorn på alle planter. Tomatplanter, som han sår i midten av mars, får også en dose med kalksalpeter på våren.

Hver sommer har også Joakim en flott hekk av georginer som blomstrer så flott ute ved veien. De planter han rett ut, for å slippe jobben med å forkultivere inne. Plantene blir også sterkere.

Aske er også fin gjødsel, bare det er  fra ren ved, ikke impregnering for eksempel. Asken bare hakkes lett ned i jorda.


Solhatten har begynt å utvikle det første bladparet. 


Petuniaene vokser sakte, men sikkert. Planten som ligger oppå jorda, har fått litt hjelp.
Nærmest vokser en fylt petunia jeg kjøpte i år, som heter Glorius F1. Den ovenfor er fra frø jeg fikk av Tonje, se her. Den får ganske mørke rosa blomster med hvite striper.


Blodbeger har også begynt å få sitt første bladpar.


Det spretter stadig opp flere planter, selv om plantekaret (drueboks) har flyttet ned i kjelleren.


En pelargonia som har overvintret i kjelleren har begynt å blomstre. Synes det er litt tidlig å sette den i stuevinduet. Venter nok til begynnelsen av mars, slik at den får bedre lys. 

Lag deg en god dag! :)
post signature

2 kommentarer:

 1. Hei Elisabeth.
  Nydelig med primula på denne tiden.
  Interresant med overvintring av fuksia. Jeg har aldri fått det til. Takk for tipset.
  God mandagskveld.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 2. Gøy å vinne planter, og Primula er så fine. Interessant med avkapping av røtter på fuksia, kanskje jeg skal gjøre det neste gang jeg må skifte krukke, for det er noe herk å flytte inn og ut. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett