torsdag 11. februar 2016

Pelargonia og fuksia

Jeg kjøpte to planter, fikk en stikling og vant èn! Heldig! :D
I går var jeg på et koselig og inspirerende møte i Rælingen hagelag. Der fortalte trivelige Stig Hagemo, som har Hagemo planter, om pelargonia og fuksia. Fikk lyst til å dele det jeg fikk med meg, med dere. 

Først litt om pelargonia. Disse plantene kommer fra Afrika. De skal ha lite vann og tørke godt opp mellom hver vanning.  Vannes helst nedenfra. Ikke lurt å plante disse sammen med planter som trenger mer vann. Velg heller å bruke planter med forskjellige bladformer sammen.  Når du skal fjerne et blad, fjern bare bladet og ikke stilken. Dette er for å unngå flere sårflater nær planten, som kan forårsake sopp. Stilken blir brun og avstøtes. 

Det finnes mange grupper av pelargonier, for eksempel engelske pelargoniar og duftpelargoniaer. En spennende art som lukter banan og har lysegrønne blomster heter P. gibbosum. Dette er en sukkulent og den blir også kalt giktpelargonia fordi den danner mange knuter.

Jeg har lenge trodd av geranium er det samme som pelargonia, men dette er en annen slekt i samme familie. En geranium er for eksempel storkenebb.


Når nederste delen av planta ser svart ut, tyder det på råte. Valgte å ta stiklinger av denne planten og kaste resten.
Mårbacka eller dronning Ingrid? Det er liten forskjell på dem.
Under vekstbelysning i kjelleren har jeg noen forskjellige pelargoniar. Blomster og knopper skal fjernes om vinteren for at plantene skal bli frodigere senere. Ja ja .. da får jeg vel gjøre det. Pelargoniar tåler ikke veldig kulde. Oppbevarer du fuksia og pelargonia sammen er 7 - 10 grader en fin temperatur som begge kan trives med. 

Husk også avstand mellom plantene, om mulig. :) Det ble vist bilde av pelargoniaen Swiss star. Den står på ønskelisten min. :) Westdale Appleblossom har store hvite/lyse felter på bladene. Disse er mer utsatt for sopp. Alt vissent må fjernes etter hvert. Mange pelargoniar av typen zonale trenger en lang kjølig periode for å blomstre.

Hagemo anbefaler at det brukes en god jord, gjerne blandet med 20 % perlite. Det gjør jorda mer luftig, og gjør at plantene ikke så lett tørker helt ut.


Her er det behov for å pusse plantene. Det betyr å fjerne visne blader og annet rusk. De må også tynnes ut.

Har du mange store planter om høsten og ikke har plass til alle inne, kan du ta stiklinger. Stiklinger kan stikkes på høsten, gjerne i juli og august. For å unngå råte er det lurt å la sårflaten på stiklingene tørke. Det tar ca 1/2 t - 1 t.

Når planten har fått en del bladverk kan du begynne å gjødsle. Hagemo anbefalte Kristalon Flower. Den het tidligere brun superba. Forholdet av nitrit, fosfat og kalium er 14/4/21. 1 kg blandes med 5 liter vann i en plastkanne. Denne stamløsningen bruker du 1/2 dl av til 10 l vann. Stamløsningen holder seg i flere år. Bruk halv dosering på småplanter. På Biltema har de rimelige gjennomsiktige 10 liters plastkanner. Ikke gjør som meg og kjøp 5 liters kanne, glemte å tenke på at kiloen med gjødsel tar plass også. :D


Hengepelargonia som du kjøper har gjerne et grønt plastnett rundt seg. Det skal ikke fjernes, da brekker de sprøe grenene.

------------------------------

Hawkshead - en fuksia som har hvite, enkle og små blomster.

Fuksia kommer fra Sør-Amerika og krever mer stell enn pelargonia. Den kalles Tåre, Dråpe eller Kristi blodsdråpe. Ja, kjært barn har mange navn. :) De liker skygge og fuktighet. De har behov for mye vann, og liker å dusjes inni mellom. Men, ikke vann for mye, da kan knopper og blader falle av.

Fine fuksiar jeg har hatt er Checkerboard og Annabel. Disse har jeg lyst til å bestille igjen.

Knip fuksia så tidlig som mulig. Planter med store blomster trenger så mye som 14 uker for å blomstre, mens planter med mindre blomster trenger 6 - 8 uker. Du kniper stiklinger under et bladpar. Bladparet fjernes. Stikk deretter delen hvor bladene har sittet ned i jorden, klikk av eventuell stilk under. Bruk en tett pose over. Klipp et lite hull i hjørnene etter 1-2 uker. Ikke fjern hele posen med en gang når det har kommet røtter. Klipp flere hull først og ta den av etter hvert for å unngå av planten "klapper" sammen.

Hagemo planter har foruten et enormt utvalg av pelargonia og fuksia også en del spennende planter som du ikke finner andre steder. Kan absolutt anbefales et besøk!! :D


Et bilde fra i fjor. Her ser du fuksia "Beacon" til venstre (eller kanskje det er Monsieur Thibaut?) og en rosepelargonia til høyre.


Ha en fin dag! :)

post signature

3 kommentarer:

  1. Høres ut som ett hyggelig og nyttig møte! Inspirerende innlegg, takk for at du delte gode planteråd! Gleder meg til våren! Ha en fin dag du også!

    SvarSlett
  2. Litt av en jobb du har gjort med å sortere notatene. Vi hadde Hagemo i hagelaget her for et par år siden, veldig bra. Ja, nå skal de snart opp fra kjelleren igjen. Var forresten inne på youtube forleden og så på et Monty Don program om pelargonia, tror det var nr 1 2015. God helg, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
  3. Her var det mye nyttig informasjon! Takk for at du deler:)

    SvarSlett