lørdag 22. august 2015

Insekter i hagen


Admiral har fløyelssvarte vinger med røde bånd og hvite flekker, og er en av våre mest stilfulle sommerfugler. Vingespennet er ca 6 cm. Det er så koselig når denne dukker opp, for det skjer ikke så ofte. Det er så spennende å se hva som dukker opp av insekter i hagen. Jeg har alltid vært fascinert av insekter, særlig av sommerfugler.


Kålsommerfugler har vi mange av i hagen (22.8.). Blåhoved er en magnet både på sommerfugler og humler. Lime prydtobakk, som jeg tok frø av i Stockholm i fjor, er en flott kombinasjon til blåhoved.


En kveld jeg ruslet i hagen (1.8.) oppdaget jeg plutselig dette uvanlige, ganske store insektet. Jeg løp inn og hentet kamerat. Noe skjelvende fikk jeg tatt noen bilder (var litt engstelig for at den skulle fly på meg). Insektet minnet om en kolibri der det sto omtrent stille i luften og sugde nektar av prydtobakken, med sin lange snabel, på omtrent 2-3 cm.  I dag så jeg et videoklipp som viste at det må være en mauresvermer. Se klippet her. Det er en tussmørkesvermer som kommer fra Sør Europa.


Der fikk jeg knipset en sitronsommerfugl også (23.8). :) Den liker også blåhoved. Det er en dagsommerfugl i familien hvitvinger. Sitronsommerfugl er en av våre lengstlevende sommerfugler og kan leve opptil 13 måneder, riktignok mesteparten av tiden i vinterdvale.


Åå .. sa jeg, da jeg kom ned i hagen i dag (24.8.). En nydelige dagpåfugløye, som er en ganske stor sommerfugl. Nå har jeg med kamera hver gang omtrent, jeg går ned i hagen. Plutselig kan det være noe fint eller spennende å fotografere ..


.. litt senere samme dag så jeg en neslesommerfugl, som er en av de mest vanlige sommerfuglene i Norge ..


.. og så gøy, der kom plutselig en dagpåfugløye også. Sannsynligvis den samme jeg så i morges. 
Ikke tvil om at blåhoved er superpopulær. Den skal jeg ta masse frø av. :D


Enda en ny .. :) (30. aug.). Trodde dette var en keiserkåpe, men det er en tistelsommerfugl. Den tilhører dagsommerfuglene og er immigrant til Norge. Enkelte år er den sjelden. mens den andre år kan opptre tallrikt og finnes over hele landet.

----------------------------
Her legger jeg ut flere insektsbilder etter hvert.

Ha en god dag! :)
post signature

2 kommentarer:

  1. Vakre sommerfuglbilder! Så gøy at du fikk tatt bilde av tussmørkesvermeren, den var jo litt spesiell! Ha en fin helg :)

    SvarSlett
  2. Sommerfugler er vakre, og kjekt når en klarer å få ta bilde av de. Så var det gøy at du rakk tussmørkesvermeren med kameraet ditt. :-)

    SvarSlett