mandag 6. juli 2015

Humleland


Her ser dere hvor langt jeg har kommet med prosjekt Humleland. Det spirer og gror. Det blir spennende å hvordan det blir. Humlene er utrydningstruet, og de er veldig viktig for oss som bestøvere. Dessuten er det så koselig å ha dem i hagen. For at humlene skal trives bedre, blir dette en skråning med utvalgte planter som humlene liker godt. Her vokser anisisop, kryddersalvie, kryddertimian, rød solhatt, gul løvemunn, oksetunge. oregano, kattehale, hestemynte og blomkarse. 

 


Honningurt (Phacelia Tanacetifolia) spirer og gror raskt. Blomstene er lavendelblå. Litt mer lilla i virkeligheten. Nydelige! :) Av frøene jeg sådde, har denne blomstret først.


Har satt noen planter her, som jeg sådde tidligere  i drivhuset, men har også sådd noen i skråningen. 


Bakerst vokser anisisop, deretter kryddersalvie og forest kryddertimian. 


Her ser du fra øverst til nederst, rød solhatt (Echinacea purpurea)), oksetunge (Anchusa officinalis) og gul løvemunn (Antirrhinum majus).


Oksetunge får rødfiolette blomster.  Bare to av frøene spirte, har sådd noen flere rundt disse plantene.


Humlene liker også fløyelsblomstene (tagetesene) som pynter opp på hjørnet. 
De lyser så fint opp om kvelden. 


Humleland fra siden.


Over honningurt, vokser fra venstre, anisisop, hestemynte og rød solhatt.


Det er kanskje ikke humle, det som er på potta, men det ligner. Har sådd blomkarse i denne.
Her vokser anisisop (Agastache Foeniculium). Den toppes over det 3. bladparet for å få en mer buskaktig voksemåte. Det lukter skikkelig lakris av hendene, når du kniper av toppen.


Det ble laget en dam her for flere år siden. Den har nesten grodd igjen, men det lever en del frosk der. Planen er å lage ferdig dammen, med tilhørende vannfall. Men, det blir nok ikke i år. Pottene med diverse planter, har jeg satt her til pynt foreløpig. Dotten er stadig bortom og lusker på froskene.

Du kan også støtte humlene, ved å melde deg inn i foreningen 'La humla suse'.
Vi kjøpte et humlebol av dem, på Hagemesse i år. Det kan du se litt ned i dette innlegget.


Skråningen i slutten av mai, en oppbevaringsplass for materialer. Det har blitt en del koseligere nå, synes jeg. Må stadig bortom og se hvor mye det har vokst. :)

Ha en god dag! :)
post signature

4 kommentarer:

 1. Så flott humleland!
  Gøy når en samler slike poppulære vekster på et sted,og kan oppservere humlene i aksjon:)
  Fortsatt fin sommer:)

  SvarSlett
 2. Det ble fint. Humlene var helt ville etter blomstene til lammeøre i fjor. Jeg har også en sedum (vet dessverre ikke navnet) som er besatt av humler om høsten. De er også glade i allium. Jeg regner ned du viser oss bilder når bedet har vokst seg til:)

  SvarSlett
 3. Så fint bedet ditt blir. Jeg har også mye humler i hagen, det er så gøy å se dem jobbe rundt i blomstene.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 4. Så flotte "humleland"du har laget. Er imponert over at en tenker på humlene. Men det var en kjempegod ide å hjelpe til å holde bestanden oppe. Jeg vet de ikke stikker, men jeg blir småredd av alt som summer og har stripete pyjamas. Jeg har desverre ikke grønne fingrer, så i hagen min er det ikke mye spennende, men gleder meg over å se alt det andre får til i sine hager. Fortsatt God sommer! Takk for alle fine kommentarene på bloggen min. :-)

  SvarSlett