mandag 25. februar 2019

Prydgress


I november var jeg på et foredrag om prydgress, i Rælingen hagelag. Tommy Tønsberg snakket varmt om mange forskjellige typer prydgress. Jeg noterte flittig, men fikk selvfølgelig ikke med meg alt. :) Dette innlegget er dessverre ikke helt ferdigskrevet, som du vil se, skal fylle på litt mer etter hvert.
 Noen opplysninger har jeg funnet på nettet. Må si jeg ble hektet på å prøve forskjellige typer prydgress, og fikk lyst til å dele noen gode tips med dere.  

Prydgress kan være veldig fint i samplantinger, og skape en luftig effekt inni mellom andre planter. Kan være flott mellom for eksempel solhatt og astilbe.   

Jeg har foreløpig bare prøvd silkebygg (Hordeum jorbatum).  Synes den er så flott! 💓 Her står den med tagetes i bakgrunnen. Det er visst en kortlivet staude.


------------------------------------------------

Silkekinagress (Miscanthus sinensis) er et av de vakreste gressene på høsten med sine trådlignende aks. Gresset danner kraftige tuer som svaier nydelig i vinden og høstsolen. 
 Det kommer til sin rett i juli, august og september. Det er en kortlivet staude. Sås fra frø. 
Det finnes diverse typer,  rødlige  syn sinesis   strictus   kortlivet staude. 

Brunstorkenebb  er fin med broketbladet prydgress. Passer fint til skygge.  Også stilig med formklippet buksbom, barlind kuber, steppesalvie til prydgress.

Bambus, vintergrønn    

Prydgress må IKKE klippes ned på høsten, men på våren,  fordi hele stengelen kan råtne.
Prydgress reagerer godt på gjødsel, vær flink med tidlig gjødsel, og lurt å tynne etter hvert. De fleste blir penest med mindre næring.

Pampasgress er fascinerende, men er ikke herdig hos oss. Kan overvintre inne eller sås på nytt hver vår. Er tuedannende.

Klumpformede prydgress  formering: deling   For tørre eller for fuktige plasser
visne frøstander vandrende art


For å hindre spredning av prydgress er plastbøtter med avskåret bunn fine å bruke, husk drenering under potta.  Prydgress tåler uttørking.  Hvis det tørker ut, klipp ned og det vil som oftest vokse opp igjen. De fleste  prydgress kan deles tidlig vår/forsommer,  ikke på høsten.

Reagerer raskt på nitrogenrik gjødsel     hjertegress  norske villarter ,  hagete, eksotiske,

Elefantgress (Miscanthus floridulus sy gigantea) tåler vind, vil ha det lett fuktig.  300 cm høyt, brede mørkegrønne blader med hvit midtstripe. Tydelig overheng, Bevegelse og raslelyd ved det minste vindpust. Ingen aks. Klumpdannende Klippes om våren og du får fine støttepinner til planter. Den blir størst i mer lys.  Overvintrer i potte.  

Dronningstarr (Carex pseudocyperus)  Den er morsom, blomstrer i juni  og ser først svart ut.  Trives i halvskygge og blir ca 50 cm.

Sølvhavre (Helictotrichon sempervirens) er en kremfarget staude som blir ca 80 cm høy. Herdighetssone 4. Plantes lyst. Blomstrer i perioden mai-juli.   vintergrønn   lave små tuer     viltvoksende?

Itelictricon Semperviens klumpformet    dele/frø  sol
  
Når du skal fjerne visne strå fra prydgresstuer, bruk hagehansker med gummi og dra igjennom så følger alle visne strå med.  

 Hakonegress (Hakonechloa macra) Sorten Aureola er vakker lysegrønn, 30 cm,  meget iøynefallende. Hakonegress minner om en mini-bambus. Visner ned om vinteren. Kan dyrkes i krukke, som settes frostfritt om vinteren. Den er næringskrevende, setter pris på god drenering, jevn fuktig og lett skygge. Vokser langsomt, men blir med tiden en tett og frodig tue. deles grovt, 

Tommy viste et fint bilde av samplanting med fjørgress og flekktvetann i potter
Det går fint å plante prydgress i potter. Husk å IKKE klippe de ned på høsten, og legg pottene på siden under tak. 

Fullt herdige på Romerike: Strandrør (Phalaris arundiacua)   "Stripegress"  " Freesens"   lett    1 m2    
1 m høy,   fuktig/tørt   kan spre seg   lyser opp skyggefulle plasser.

Elymus maggelaniccus, blått klumpformet hvetegress. Et veldig herdig prydgress, som kommer år etter år. Det får en høyde på ca 40 cm, Det har en intens blågrønn farge.
Kan fint deles eller sås fra frø.

Elefantgress  (Miscanthus x giganteu)  Miscanthus sinensis er et høyt og staselig prydgress som vekker oppsikt, særlig i slutten av september.

Svartskjegg  (Nigrescens) får utløpere, men sprer seg lite. Herdighet 4 - 5. Høyde ca 20 cm, liker halvskygge. Har vintergrønne blader.

Molinia arundiacea Transparente   med florlette, nesten gjennomsiktige aks. Svært elegant, nesten 160-180 cm  

Blå molinia (Varigata) Klumpdannende   30-40 cm høy   med aks 40-50 cm 
sol halvskygge. Fint med samplanting med bergblom for eksempel, som har runde blader.

Lampebølgegress  ser ut som bambus pleioblastus 

Hengeaks (Melica uniflora)    40 cm   albiflora   juni   blomstrer tidlig

Nothern light, kremfarget  sol    Ta ut evt grønne deler, ellers vil det spiste opp resten

Gult starr    0,5 m    aurea carex elata   dele

Fjærgress (stipe teniessima Nasella tennisimo)   0,5 m    klippes ned   overvintres inne om høsten 
sol    

stipa ichu   fylde   fjærgress    nesten hvite    60-70 cm  klumpdannende

stipa capillat   0,5 m

Skjeggfjærgress (stipa barbata)   hale på aks  borrer seg ned i jorda   god drenering  sol
juli aks    dekkes? 

Steppegress - Kjempefjørgras  (stipe gigantea)   1,5 m havrelignende

Sølvfjærgress Stipa calamagrostis  - Danner lette overhengende tuer. Sølvaktige aks fra juni til november. Trives godt i sol, men vil også trives i vandrende skygge. 70-110 cm.

Rørkvein calarg   1 - 1,5 m

Svingel (Festuca) er hardfør og er en de første variantene som kommer på våren.
Blåsvingel (Festuca glauca), ca 30 cm høyt, er et vakkert blågrått tuedannende prydgress for tørre og solrike steder. Flott fremst i staudebedet eller i fjellhagen. Gi den full sol, så får du de blåeste bladene.Kommentarer/rettelser mottas med takk! :)


Lag deg en fin dag! :)
post signature

1 kommentar:

 1. Hei Elisabeth.
  Prydgress er en pryd for hvilken som helst hage.
  Dilla på gress har jeg hatt i flere år. Det finns så mange flotte.
  Bra innlegg.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett